DEPOCULUK SEKTÖRÜNÜN TEŞVİKİ ve FİNANSMANI

30 okunma Haziran 2024

Ülkemizin büyük bir kısmında gerçekleştirilmekte olan kara ulaşımındaki tünel sisteminin bir yenisi Amanos Dağları’nın Hassa kısmından başlayarak Dörtyol’dan çıkacağı projesinin yatırım programına konması bölgemizdeki insanları heyecanlandırmıştır. Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Abdulkadir Uraloğlu’nun yaptığı açıklamaya göre 20 km uzunluğunda 2 adet raylı demiryolu ile yine aynı uzunlukta 2 tünelli otoyol Doğu Akdeniz ile Güneydoğu Anadol’umuzu birbirine bağlayacaktır. Bu stratejik tüneller hem güvenliğimize hem de iç ve dış ticaretimize önemli katkı sağlayacaktır.

 

Hassa-Dörtyol Tüneli’nin gündeme gelmesi ile İskenderun Körfezi’nde bulunan limanlarda büyük bir hareket olacağı beklenmektedir. Dörtyol-Payas-Erzin yöremizde ticaretin daha da gelişme göstereceği ve girişimcilerimizin Lisanslı Depoculuk sektörüne yatırım yapmaya başladığı gözlemlenmektedir.

 

Bu çerçevede Lisanslı Depoculuk mevzuatı, sektörün devlet desteklerinden yararlanması, finansmanına dönük araştırmaların da yoğunlaştığını belirtmek gerekmektedir. Lisanslı depoculuk mevzuatı 2005 yılında yasalaşmış ve Ticaret Bakanlığı ile Tarım Bakanlığına görevler verilmiştir. Her iki bakanlık kendi görev alanlarında depoculuk ile ilgili çeşitli yönetmelikler yayınlamıştır. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik ve Uygulama Genel Müdürlüğümüzün ise yatırımların desteklenmesinde görevli bulunduğunu belirtmek yararlı olacaktır.

 

Lisanslı Depoculuk sektöründe ülkemizde faaliyet gösteren firma sayısı 480 civarında bulunmaktadır. Bu firmaların konumlandığı yerler genellikle İç Anadolu ve Marmara bölgelerimizde bulunmaktadır. Tünelin açılması ile birlikte hem Hassa hem de Dörtyol-Payas-Erzin ilçelerinde çok sayıda Lisanslı Depoya ihtiyaç duyulacağı öngörülmekledir. İskenderun Körfezi’nde bulunan liman sayılarında da artma olacağı limanların tam kapasite de faaliyet göstereceğini tahmin etmek doğru olacaktır.

 

Ortalama büyüklükteki lisanslı depoculuğun maliyeti 2,5 milyon $ civarında bulunmaktadır. Girişimcilerimizin Tarım Bakanlığımızdan alacağı yatırım belgesi ile Sanayi Bakanlığı Teşvik Uygulama Genel Müdürlüğü’nden alacakları YATIRIM TEŞVİK BELGESİ ile gerçekleştirecekleri bu projeleri bölgesel devlet desteklerinden yararlanacaktır.

 

Bölgesel devlet desteklerinde yatırımları için kredilere faiz desteği, Katma Değer Vergisi muafiyeti, İstihdam destekleri, Gümrük muafiyeti, Yatırım indirimi desteği ile gelir ve kurumlar vergisi muafiyetleri sağlanacaktır.

 

İşletme dönemlerinde gerek depoculuk faaliyeti yürüten girişimcilerimiz gerekse ürünlerini bu kurumlarda saklayan üreticilere nakliye, kira, depolama gibi çok çeşitli devlet desteği verilmektedir.

 

Lisanlı depoculuk sektöründe faaliyet gösterecek firmaların yatırım ve işletme dönemlerindeki finansmanını kalkınma ve yatırım bankalarımızın yanında en büyük desteği Ziraat Bankası ve Ziraat Katılım Bankası vermektedir. Depoculuk ile ilgili bu genel değerlendirmeleri tamamlamak üzere gelecek sayılarımızda yatırım ve üretim dönemleri desteklerini ayrı ayrı incelemeyi sürdüreceğiz.

 

Okuyucularımızın kurban bayramını kutluyorum.