Bu ay sizlere bizim için hayati önem taşıyan su konusundan biraz bahsetmek istiyorum. Su dediğimiz zaman, zihnimizde nelerin canlandığı önemli. Bu toprağın insanları suyun ne olduğunu çok önceden iyi kavramış ve birisine dua ederken bile "Su gibi aziz ol" demiştir. Yani su gibi çok güçlü, su gibi kudretli ol demişler.
Su, iki hidrojen ve bir oksijenden oluşan sadece kimyasal olarak tanımlanan bir maddenin çok ötesindedir. Suda hayat vardır ve hayat sudan türemiştir. Coğrafyaları değiştirdiği gibi tarihi, toplumu ve insanları da değiştirip başkalaşıma uğratır. Varlık alemindeki hemen hemen her şeyin büyük bir kısmı sudan oluşur. Dünyamızın yaklaşık dörtte üçü sudur. Vücudumuzun da yaklaşık dörtte üçü sudan oluşur. Vücudumuzda da idrar, ter, salya, göz yaşı gibi tüm vücut sıvılarının temel yapı taşıdır ve hücrelerin de normal şekilde fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için olmazsa olmazıdır. Saymakla bitmeyecek kadar faydası var. Yeterli miktarda su tüketilmezse vücudumuzda birçok sorunla karşılaşabiliriz. Unutkanlık, konsantrasyon bozukluğu, baş ağrısı, cildin yeterli derecede nemli olamamasından dolayı ciltte kuruluk, saç dökülmesi, eklem ve kemik sağlığında olumsuzluklar, tansiyon, dolaşım ve böbrek görevlerinde sorunlar bunlardan bazıları.. Maalesef ölümle bile sonuçlanan durumlar da var.
Peki, günde ne kadar su içelim? Biz beslenme uzmanlarına en çok sorulan sorudur ve oldukça önemli bir konudur. Bu sorunun elbette tek ve basit bir cevabı yok. Günlük tüketilmesi istenen günlük su miktarını genel olarak 2 ile 3 litre arasında önersek de bu; kişiye, kiloya, yaşa ve kişinin bulgularına göre değişkenlik gösterir aslında. Ve hatta; günlük içilecek miktar, aynı kişide günden güne bile değişkenlik gösterebilir. Ortamın sıcaklığı veya soğukluğu, o gün yapılan fiziksel atiktivitenin şiddeti, içilen çay ve kahve miktarı ve kişinin beslenme programı gibi faktörler bu miktarı günlük değiştirebilir. Örneğin kişi özel bir diyet programındaysa, içilen suyun miktarını özellikle arttırmalıdır, çünkü genellikle susandığı zaman, yanlış bir algılama ile acıkıldığı düşünülebilir. Özellikle bu durumlarda mutlaka en az bir bardak su ile bu yalancı açlık hissi giderilmelidir. Kişinin su ihtiyacını belirleyen etkenler multifaktöriyel olduğu için, aslında kişi kendi ihtiyacını kendi belirlemelidir. Ancak bazı önerilerde de tabiki bulunabiliyoruz. Örneğin özellikle sabah kalkınca ve akşam yatmadan en az bir bardak ılık su içmeyi tavsiye ediyorum. Yazın daha çok su icmeyi söylemeye gerek bile yok zaten vücudumuz bunu bize sürekli hatırlatıyor. Ben kişinin günlük ortalama su ihtiyacını özel bir sağlık sorunu yoksa kilosuna göre hesaplıyorum. Kişinin kilosunu 0,3 ile çarparak günlük ihtiyacını belirliyorum. Böyle olunca 50 kilogram olan biri için 1,5 litre su yeterlidir diyorum.
Peki su nasıl icilmelidir? Özellikle oturarak ve mümkün olduğunca yudum yudum içilmesini öneriyorum. İdeal vücut su oranları metabolizmayı hızlandırıyor, hücrelerin kendilerini yenilemesine yardım ediyor ve yaşlanmaya karşı etki ediyor.
Su içmekte zorlanıyorum gün içinde su içmeyi bile unutuyorum diyorsanız; içtiğiniz suyu aşamalı olarak arttırmanızı öneririm. Aslında bunun en pratik yolu belli bir süre saati kurup her saat başı bir su bardağı su içmektir ama özel bir sağlık probleminiz yoksa günlük en az 8 bardağa ulaşana kadar her iki üç günde yarım bardak arttırarak da ilerleyebilirsiniz. Bunu yaptıkça su içmeye yavaş yavaş alışacaksınız. Her geçen gün kendinizin ve bedeninizin daha enerjik olduğunu ve cildinizin bile güzelleştiğini fark edeceksiniz. Düzenli şekilde su tüketimi ile de vücudunuz toksinlerden daha etkili şekilde arınacak, daha temiz ve canlı hale gelmeye başlayacak. Unutmayın su içmek bir yaşam tarzı haline geldiğinde sağlıklı bir beden sizi bekliyor olacak.
Uzun lafın kısası su; hayati bir önem taşıyor. Biz insanlar için çok önemli bir gıda unsuru. Uygun koşullarda bolca tüketip hayatımıza mutlaka dahil etmeliyiz. Herkese sağlıklı, mutlu ve bol su içtiğiniz bir ay diliyorum.