SAĞLIK DOLU BİR YIL OLSUN

30 okunma Aralık 2020

Yeni bir yıla bu yıl buruk giriyoruz maalesef. Bir sene önce şimdi bu yaşadıklarımızı bize biri söyleseydi muhtemelen güler geçerdik. Evet kolay bir yıl değildi. Birçok şey değişti ve dönüştü. Elimizdekilerin kıymetini çok daha iyi anlamayı öğreten bir yıldı. Sağlığımız da bunların birinci sırasındaydı. Bu yıl öyle coşkulu eğlenceli bir yıl yaşayamayacağız. Vazgeçilmez o yılbaşı gecesi hazırlıkları bu yıl muhtemelen askıya alınacak. Evinde eğlenmeyi düşünenler için yine de basit birkaç önemli ipuçlarını hatırlatmak istedim. Dışarı çıkılmasa bile evde o eğlence geleneğini sürdürmek isteyenleriniz olabilir.

Özellikle geçen yıllarda bu geceyi dışarda geçirmek isteyenlerin yaptığı en büyük yanlışlardan biri nasıl olsa akşam çok yiyeceğim diyerek tüm gün aç kalmaları oluyordu. Bu yıl da evinde yine donanımlı sofralar hazırlamak isteyenler lütfen bu kısma çok dikkat etsin. Çünkü yemek yemediğiniz zaman yavaşlayan metabolizmanız çok az bir şey yemek yendiğinde bile aldığı besinleri yakamıyor. O yüzden gece çok geç saatte yemek yemeyi planlıyorsanız bile öğün atlamadan gün içerisinde sık sık ve azar azar hafif bir şeyler yemeniz gerekiyor. Bu yüzden ilk önce güne kahvaltıyla başlamak gerekiyor. Çünkü vücudunuza ne kadar erken besin alırsanız o zaman beyine uyandım sinyali geliyor ve metabolizmanız hızlanmaya başlıyor. Kahvaltıyı birkaç dilim ekmek, küçük bir parça peynir ve yanında yeşilliklerle zenginleştirebiliriz. Kahvaltıdan sonra hafif bir çorbayla ya da ara öğünlerle akşama hazırlık yapabilirsiniz. Ara öğünlerde meyvenin yanında bir bardak süt içerek akşama kendinizi hazırlayabilirsiniz. Meyvenin yanında tükettiğiniz süt hem sizi tok tutacak, hem de gün boyu kan şekerinizi dengeleyecektir. Akşama kadarki bir öğününüzde sebze çorbası, yanına 1 dilim ekmek, 1 bardak ayran ve bol salatayla hafif bir menü planlayabilirsiniz. Böylece hem az kalori almış olursunuz hemde karbonhidrat, protein, yağ, posa, vitamin ve mineral bakımından dengeli ve hafif bir öğün tüketmiş olursunuz.

Gün içerisinde belirli aralıklarla en az 3 litre su içmeyi unutmamalısınız. Bunun en pratik ve yararlı yolu uyanık olduğunuz saatler içinde her saat başına 1 su bardağı su içmektir. Böylece hem vücudunuza fazla yük bindirmeden sıvı ihtiyacınızı gidermiş olursunuz, hem de gün boyu vücudunuzu zinde tutmuş olursunuz.

Geldik o akşama.. Yılbaşı akşamı tabağınızda besin çeşitliliği olmasına dikkat etmelisiniz. Her zaman anlattığım 4 besin grubunu mutlaka almalı ve tek bir gruba yüklenmek yerine her gruptan azar azar almalısınız. Pilavlar, börekler, ekmekler ya da dolmalar aynı grubu oluşturur. Örneğin 1 dilim ekmekle 2 yemek kaşığı pilav veya 1 ince dilim börek birbirine denktir. Başlangıç olarak 1 dilim peynir, domates, salatalık, gerçekten yemek istediğiniz mezelerden yoğurtla hazırlanmış olanlarından 1 tatlı kaşığı kadar alarak hafif bir şekilde başlangıç yapabilirsiniz. Ana yemek olarak tercihinizi etlerden yana kullanacaksanız, fırında, buğulama veya ızgara olarak hazırlanmış derisiz ve yağsız hindi eti, et, tavuk ya da balık tercih edebilirsiniz. Yanında mutlaka bol yeşil salata, ızgara veya buğulanmış sebzeler yemenizi öneririm. Bu sizin gün boyu tok kalmanıza yardımcı olacaktır.

Bu gece en kritik konulardan biri de tatlı mevzusu. Mutlaka yemeğin üzerine en az 1 saat geçmesini beklemeniz gerekiyor. Hamurlu ve şerbetli tatlılar veya kremalı pasta yerine sütlü tatlı gibi hafif tatlıları tercih edebilirsiniz. Mutlaka şerbetli bir tatlı yenecekse de küçük bir parçayı sütle birlikte tüketmeye çalışın. Bu küçük ama etkili hilelerle hem daha az yemiş olursunuz, hem de kan şekerinizin ani yükselmesini engellemiş olursunuz. Bu tatlıların yapımında yapay tatlandırıcıların toz formlarını da kullanabilirsiniz. Kuruyemiş yiyecekseniz bunların yağ oranları yüksek olduğu için 1 avuç içinden fazla tüketmemeye çalışın.

Ve en dikkat edilmesi gereken konulardan biri de alkol.. Eğer yılbaşı akşamında alkol alacaksanız mutlaka yemekle beraber tüketmeye özen gösterin ve yanında bolca su için. Aç karnınıza alacağınız alkol çok çabuk kana kaşır. Böylece ilerleyen dakikalarda kan şekerinizde dalgalanmalara yol açarak yeme isteğiniz artabilir. Rakı, viski, votka gibi içkilerin alkol oranları şarap ve biraya göre daha yüksektir. Seçimlerinizi genelde kırmızı şaraptan yana kullanmaya çalışın. Kadınlar 2 kadehi erkeklerde 3 kadehi geçmezlerse yeni yılın ilk günü yaşanacak problemleri büyük oranda azaltmış olur.

Yılbaşı gecesi bu sıkıntılı günlerde programınız ne olur bilemiyorum ama yine de evinizde mutlu ve biraz kaçamaklı bir gece geçirmek isteyenler gördüğünüz gibi kendilerini çok kısıtlamadan, sadece miktar ve sıklık kontrolü ile sağlıklı besin seçimleri yaparak yeni bir yıla sağlıklı ve formda girmek adına güzel bir başlangıç yapabilirler.

Evet bu yıl daha çok acılı bir yıl oldu ama yılbaşı güzel umutlar ve yepyeni başlangıçlar yapabilmek için çok iyi birer fırsat olabilir. Bu pandemi bize en çok sağlığın kıymetini öğretti. Biz dersimizi alalım, güzel düşünelim, güzel bir yıl dileyelim. Yaşadığımız tüm sıkıntıları unutup yeni yıla; sağlıklı, mutlu ve umut dolu bir başlangıç yapalım. Herkese hayallerinin de ötesinde muhteşem bir yıl diliyorum.