Pandeminin etkisinin de azalmasıyla bu yıl kurban bayramını daha bir umut ve heyecanla karşılayacağız sanırım. Her ne kadar o neşeli güzelim sofralarla eski bayramlarımızın tadını alamasak da yine de bu bayram heyecanını daha bir sevinçle yaşayacağız inşallah. Bu rahatlamanın da etkisiyle et tüketimini arttırmamanız için bu ay sizlere yine küçük tavsiyelerim olacak.
Biliyorsunuz ki; doğru beslenme ilkeleri arasında yeterli miktarda protein tüketimi önemli yer tutuyor aslında. Ancak hayvansal kaynaklı proteinlerin doymuş yağ ve kolesterol içerikleri fazla olduğundan tüketim miktarlarına dikkat edilmesi gerekiyor. Özellikle kan parametrelerindeki ürik asit yüksekliğine bağlı olarak gelişen gut hastalığı olan bireyler mutlaka diyetisyenlerinden kendi programları hakkında danışmanlık almalılar.
Kurban bayramında yapılan en büyük yanlış alışkanlıkların başında kurban etlerinin kesildikten hemen sonra tüketilmesi geliyor maalesef. Hatta sabah kahvaltısında bile kesilen kurbanlar yenilebiliyor. Hayvanlardaki mikroorganizmalar kesimle 24 saat içinde ölüyor ve hayvan ilk kesildiğinde ölüm sertliği olarak adlandırdığımız sertlikte oluyor. Özellikle mide ve bağırsak rahatsızlıkları olan kişilerin dikkat etmesi gereken bir konu da budur. Etler mutlaka soğuk ortamda birkaç gün bekletildikten sonra tüketilmelidir.
Etlerin pişirme şekline de çok dikkat etmeliyiz. En doğru pişirme şekli ızgara, haşlama, fırında veya sebzelerle birlikte tencerede pişirme şeklidir. Etlerin kızartma ve kavurma gibi yöntemlerle pişirilmesi çok uzun süre yüksek ısıyla temas etmesi açısından kanserojen öğelerin oluşumuna neden olabiliyor. Ayrıca mangalda da pişirme sırasında etin dış kısmı hızlı şekilde piştiği için proteinler katılaşıyor ve etin iç kısmı çiğ kalıyor. O yüzden etlerin az pişmiş veya çiğ tüketilmesi etin kalitesini düşüreceği gibi, besin zehirlenmelerine de neden olabiliyor. Birde et ile yapılan yemeklere ayrıca yağ eklememek gerekiyor. Kırmızı etin doymuş yağ içeriği yüksek bir besin olması nedeniyle yemekler zaten lezzetli olacaktır, bu yüzden ilave yağ eklenmesi vücuda ek yük getirir. Özellikle kuyruk yağı iç yağı tereyağı gibi yağların kullanımından kaçınalım. Etler ızgarada pişirilecekse vitamin kaybını önlemek ve kanserojen madde oluşumunu engellemek için ateşten mutlaka 15 cm uzakta ve kömürler kor halini aldıktan sonra pişirmeliyiz.
Hepimiz sağlıkla ve huzurla sevdiklerimizle birlikte kalabalık bayram sofralarını çok özledik biliyorum. Ancak sağlıklı bir bayram geçirmek istiyorsak, bu küçük uyarılara dikkat etmemiz gerekiyor. Yapılacak kimi hatalar geri dönüşü zor ve büyük sağlık sorunlarına yol açabiliyor maalesef. Herkese doğru seçimleriyle geçirdiği sağlıklı ve mutlu bir kurban bayramı diliyorum...